måndag 18 maj 2015

Humanism

Humanism är en sekulär icke-religiös livvssyn som sätter människan och människovärdet i centrum. Humanismen förenar medmänsklighet i en strävan för att få ett bättre samhälle, ansvaret läggs på själva människan. 
Humanismen anser att det inte finns några religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron.

Idéströmningen växte fram under medeltiden och har sitt ursprung från antikens Grekland av den grekiske filosofen Sokrates. Sokrates tyckte att människorna skulle lära sig att tänka självständigt för att kunna utveckla värderingar i livet.

Humanismens grundläggande tankar handlar om att människan ska kunna tänka självständigt och inte att de ska följa någon slags ledares tankar. Man ska ta reda på fakta före man fäster sig allt för starkt vid sina uppfattningar. Människan bbör i grunden basera alla sina värden på livets helighet.
Andra grundläggande tankar är till exempel att alla människor föds fria och att varje människa är unik och har samma värde.
Det viktigaste är att människan bör ha samma ställning inför lagen och att de är likadana överallt. Det är viktigt att de har samma möjligheter oavsett kön och ras.

Humanismen strävar efter att uppfylla människans möjligheter här och nu i vårt liv på vår jord.Humanismen står för mänskliga rättigheter och tycker att var och en har rätt att bilda sin egen uppfattning och livsåskådning. Det innebär alltså att man kan söka kunskap och hitta förståelse för livet som både fysiska och andliga.
Det betyder alltså att humanismen inte är ateistisk, man har rätt att tro på vad man vill. Det betyder bara att humanismen inte behöver grunda sig på enbart någon tro.

Humanismen vill ändå skilja åt kyrka och stat, religion och skola.
Enligt humanismen så är religionen en privatsak som ska hållas utanför det offentliga samhället.

Global etik
Det finns humanistorganisationer över hela världen som arbetar för att få en global etik på humanismens värdgrund, vilket betyder att individen bestämmer själv och att den har frihet. De arbetar för att samhället inte ska vara under politiskt eller religiöst tvång.


HAPPY HUMAN
Humanismen har en en symbol som kallas för ''happy man'' vilket betyder den befriade människan. Det handlar om att humanismen vill befria människor från kunskaps- och livsfientliga föreställningar, från religiösa skuld och skamkomplex och tron på gudomliga hot och straff.

Enligt min egen åsikt tycker jag att humanismens grundtankar är väldigt bra, att man ska vara sig själv och att ens värderingar inte behöver bero på någon tro till exempel. Men många troende kan till exempel tycka att humanism är något väldigt krångligt eftersom de inte vet vad de tror på, utan tror på exakt vad de själva vill.


                                                 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar